Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda sizlere Üniversite Sayfalarından bahsedeceğim. Üniversitenin İmkanları ana başlığı altında yazdığım yazıların ilk ikisi biraz daha temel bilgilerden oluşuyordu. Şimdi yazacaklarım ise sizlere çok kolaylık sağlayacak ve içinizi rahatlatacak bilgiler ve pratiklerle dolu.
Üniversitede eğitim yılı ikiye ayrılmıştır. Yani yarı yıllar vardır. Her yılda iki yarıyıl vardır. Bunlardan ilki Güz Dönemi, ikincisi Bahar Dönemidir.. Bu dönemler ortalama 14 hafta sürer. Yani 7 hafta güz, 7 hafta bahar. Ön lisans programında toplam 4 yarıyıl, lisans programında ise 8 yarıyıl vardır. Böylece ön lisans programı 2 yıl, Lisans programı ise 4 yıl sürer.
Her üniversitenin artık teknolojinin hızlı ilerlemesi ve erişim kolaylığı sayesinde resmi bir sayfası vardır. Bu sayfalara erişim için üniversite adını tam olarak web tarayıcısına yazmanız yeterli. Bu sayfada üniversite hakkında her şeyi bulabilirsiniz. Gerek Üniversite tercih döneminde gerek üniversiteyi kazandığınız dönemde, şiddetle tavsiye ederim ki üniversite sayfalarını ziyaret ediniz.
Üniversite sayfaları sizin için hayati öneme sahiptir ;
1) Üniversitem Nerede?
Sayfayı ziyaret ederek iletişim bölümünü bulursunuz. Orada kesinkes haritalar vardır. Burayı kullanarak fakültenizin şehrin neresinde olduğunu doğru olarak öğrenebilirsiniz. Bunun çeşitli faydaları vardır. Mesela Sakarya Üniversitesinde eğitim fakültesini kazanırsınız. Sanırsınız ki deniz kenarında, Sakarya’nın göbeğinde okuyacaksınız. Hayaller kurarsınız. Sonra bir öğrenirsiniz eğitim fakülteniz ne sahil kenarında ne de şehrin göbeğinde! Ta bilmem ne ilçesinin bilmem ne dağının başında!
2) Derslerim neler?
Üniversite sayfalarının bir özeliği de size tüm bölümlerin derslerini ve ders içeriklerini ayrıntılı olarak sunmasıdır. Okul hayatınız boyunca sırasıyla alacağınız tüm derslere erişmek herhalde bölüm hakkında daha ayrıntılı fikir edinmeniz ve ona göre tercihte bulunup çalışmanızı sağlar. Bu büyük nimete maalesef bir çok genç önem vermez. Hatta dönem öncesi programdaki derslerle ilgili internette pdf araması yapsanız dersle ilgili bir çok ön bilgi edinebilirsiniz. Bu da sizin dersi daha iyi anlamanızı sağlar.
3) Akademik Takvim
Akademik Takvim bir Eğitim-Öğretim yılı içerisinde yapılacak olan, yeni kayıt, kayıt yenileme, harç ödeme, ders seçimi, dönem başlangıcı, sınav zamanları, dönem sonu gibi öğrenciler için hayati öneme sahip tarihleri bildirir. Bu tarihlerden bihaber olan öğrencilerin vay haline!
4) Öğrenci Bilgi Sistemi
Öğrenci Bilgi Sistemi öğrencinin üniversite ile en önemli iletişim aracıdır. Yeni kayıt, kayıt yenileme, ders seçimi vb. işlemler için tek yer burasıdır. Dönem içerisinde her şeyi buradan öğrenirsiniz. Sınav notlarınız burada açıklanır, devamsızlıklarınız yine burada bulunur. Danışman Hocanız ve diğer bölüm hocalarınız ile irtibata buradan kolaylıkla geçebilirsiniz.
5) Ders Programımı nasıl öğreneceğim?
Genelde ilk hafta kampüsler fakülte ve derslik arayan zavallı öğrencilerle dolar taşar. Eğer siz de bu kervana katılmak istemiyorsanız Üniversite sayfasından ders sınav programlarına tıklar, ders programınızı telefonunuza indirir ya da ekran görüntüsü alırsınız. Tavsiyem ekran görüntüsü almanızdır. Böylece ne zaman, nerede, hangi derse gireceğinizi öğrenmiş olursunuz. Fakülte için zaten haritalardan yerine bakmış olacağınızdan geriye tek sorun fakülte içinde sınıf bulmak kalıyor. Fakülte içerisinde de zaten her sınıfın üzerinde sınıf numarası yazıyor. Bunu da bulamayacaksanız zaten memleketinize dönmenizi tavsiye ederim.
6) Duyurular
Bu kısım çok önemlidir. Tavsiyem her Alah’ın günü Üniversite sayfanızı ziyaret etmenizdir. Çünkü çok güncel bir yapıya sahiptir. Sizi ilgilendiren herhangi bir durum olabilir. Bunu öğrenmenizin yegane yolu ise duyuruları takip etmektir. Ayrıca sizi ilgilendirmeyecek olsa da üniversitedeki gelişmeleri ya da düzenlenecek etkinlikleri takip etmek de size çok şey katacaktır.
7) E- Kütüphane
Üniversite sayfasından E kütüphaneye geçebilirsiniz. Buradan kütüphanedeki kitapları tarayabilirsiniz. Kütüphaneye üye olduktan sonra da kitap ayırtabilir, aldığınız kitabın süresini uzatabilirsiniz ya da okuma geçmişinize bakabilirsiniz. Ayrıca çevrimiçi hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.
8) Yemekhanede ne yemek var?
Kampüsteki yemekhanede ne yemek olduğunu öğrenmek için illa okula gitmenize ya da binanın dibine kadar seyirtmenize hiç gerek yok. Sayfaya girerek bunu çok rahat öğreniyorsunuz. Ayrıca genelde bir aylık yemek menüsünü görebiliyorsunuz.
Tüm bu saydıklarım dışında okuduğunuz üniversitenin eğitim anlayışı, vizyonu, misyonu, tarihçesi, ihtisaslaştığı alan vs. bilgiler de erişebileceğiniz diğer bilgilerdir.
Kısacası Üniversite Sayfası öğrencinin ikinci kampüsüdür. Sanal bir yaşam var orada. Bundan istifade etmeyi bilmek üniversite hayatınızı şekillendirir.
Bir yanıt yazın