Kampüs Kütüphanesi 1


                     Merhaba arkadaşlar,

      ”Üniversite Hayatının İmkanları” anlatmakla bitmez. Bu zamana kadar anlattıklarımızı pekiştirecek mahiyette bir şey var ki belki de ”Üniversite” nin olamazsa olmazlarından; Kütüphane.

      Kampüs Kütüphanesi, üniversite öğrencisinin ikinci fakültesi, ikinci dersliğidir. Aslında okunan bölüm ile kütüphane birbirini tamamlar. Biri olmadan öbürü düşünülemez. Bir öğrenci için fakültesi neyse, kütüphanesi de odur. Dolayısıyla Kütüphanenin mahiyetini, özelliklerini, kurallarını, işlevlerini ve en nihayetinde önemini idrak edip özümsemek, bir öğrenci için pek mühimdir. Bu cümleden olarak Üniversite öğrencisi, Kampüs Kütüphanesinin olanaklarından faydalanmak suretiyle üniversite hayatını verimli kılabilir.

       Kampüs Kütüphaneleri genelde hacimlidir. Kapasitesi yüksektir. Açılış saati, sabah ilk ders saati ile kapanış saati, ikinci öğretimlerin son ders saatine paraleldir. Yani sabah 8’den gece 11’e kadar açıktır. Bazı dönemler 7/24 açık tutulur. Genelde Vize ve Final dönemlerinde uygulanır. Kütüphanede güvenlik görevlisi, müstahdemler ve idari personel çalışır. Güvenlik 7/24 kütüphaneyi bekler. Müstahdemler, kütüphanenin temizliğinden sorumludurlar. İdari personel ise muhtelif kademelerde görev alırlar.

Kütüphanede öğrencileri ilgilendiren, öğrencilerin muhatap olacağı yerler vardır. Bunların başında kitaplıklar gelir. Kütüphanenin her katında kitaplıklar görülür. Bunlar sıra sıra dizilmiş, insan boyundan biraz yüksek, geniş ve uzundur. Kitaplıklar genelde 7-8 raftan müteşekkildir. Bu kitaplıklar belli türlere göre tasnif edilmiştir. Her kitaplık ya da her kitaplık bölgesi belli bir bilimsel alana münhasırdır. Bu kitaplıklar belli bir düzen ve nizam üzeredir. Kitaplıklarda yan yana sıralanmış kitaplar ise yine rastgele değildir. Bu kitapların her biri, belli bir sistematik içerisinde numaralandırılmış ve buna göre konumlandırılmıştır. Bu uygulamanın hak verirsiniz ki pek çok faydası vardır. İlkin, aranan kitabın rahat ve hızlı bulunması çok önemlidir. İkincisi ise, karışıklık istenmeyen bir durumdur. Ayrıca envanter için de pratiklik sağlar. Bu bağlamda okunmak üzere raftan alınan bir kitabın yerine konulması değil, kitaplığın yanında yer alan ilgili kitap biriktirme yerlerine bırakılması istenir.

       Kitaplıkta arayacağınız bir kitap için, İnternet veri tabanından katalog taraması yapmanız işinize yarayacaktır. Bu tarama sistemine, doğrudan kitabın adını yazabileceğiniz gibi, yazar adı veya tür adı da yazarak tarama yapabilirsiniz. Bu taramanın sonucunda, aradığınız kitabın olup olmadığını, varsa hangi kitaplık ve raf numarasını ihtiva ettiğini ve kitabın içeriğine dair bir çok şeyi daha görebilmeniz mümkündür. Bulduğunuz kitabı arzu ederseniz kütüphane içerisinde bulunan çalışma masalarında okuyabilirsiniz. Çalışma masaları, genelde kütüphane içerisinde belli bir bölgede toplanır ve sayıları oldukça fazladır. Pratik bir kullanım yapısına sahiptir. Buralarda kütüphaneden kitap almaksızın da çalışılabilir. Ya da kütüphanelerde sayısı belli olan koltuklarda da kitaplarınızı okuyabilirsiniz. Eğer kitabı yanınızda götürmek istiyorsanız o halde öncelikle Bankoya uğramalısınız.

    Banko, kütüphanenin girişinde bulunan bir alandır. Burada idari personel bilgisayar başında kitap alışverişine bakar. Buraya gelerek kütüphaneye üye olmanız gerekmektedir. Üye olmadan da kitaplara bakabilir, kütüphaneyi kullanabilirsiniz. Ancak dışarıya kitap çıkarabilmeniz için üye olmak şarttır. Üye olmak tamamen ücretsizdir ve üniversite öğrencisi olmanız yeterlidir. Sadece bir öğrenci kimlik kartı ile üyelik prosedürünü gerçekleştirebilirsiniz. Genelde öğrenciler 15 günlük süre için üzerilerine 3 kitap alabilirler. Öğretim üyeleri ise 5 kitap için 30 gün süre hakkına haizdir. 15 günün sonunda ise her gecikme günü için kitap başına 50 kuruş ödenmesi suretiyle öğrenci cezalandırılır.

    Kütüphanenin hemen her katında tuvaletler bulunur. Bunlar genelde temizdir. Ayrıca her katta çalışma masaları, kitaplıklar, koltuklar, bilgisayarlar, grup çalışma odaları, bireysel çalışma odaları bulunur. Ayrıca genelde kütüphanenin kantini de mevcuttur. Burası da yine çok ders çalışmaktan bitkin düşmüş, biraz soluklanıp daha yoğun derslere hazırlanmak isteyen öğrenciler için bir istasyondur. Tabi bunun haricinde muhabbet etmek, vakit geçirmek isteyen öğrencilerle de dolup taşa bilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Diğer Blog Yazıları

  • Kavgam ve Cimri

    Henüz bitirdiğim iki kitap… Adolf Hitler’in “Kavgam” ve Molieré’in “Cimri” kitapları. Kavgam’ı okurken adeta klasik bir Fransız, Rus ya da İngiliz romanı okuyor gibi oldum. Dili bana hiç yabancı gelmedi. Son bitirdiiğim klasik bir romana devam ediyor gibiydim. Çevirmenin de hakkı var. Kolay kolay beğenmem. Hitler, kitabında iktidar öncesi Nasyonal Sosyalist İşçi Partisini anlatıyor. Birinci…

  • Tek Yürek

    Asrın felaketi olarak nitelenen depremin yaraları sarılmaya başlanıyor. Devlet, depremin hemen ardından 100 milyar TL’lik bir ödeneği bölgeye aktarmıştı. AFAD, Kızılay başta olmak üzere birçok kuruma yardımlar gönderilmeye devam ediyor. Yurt dışından gelen önemli yardımlar var. Her kuruşun şu an büyük önemi var. Böyle bir durumda, dün akşam 20.00’da başlayan, 200 televizyon kanalında, 622 radyoda…

  • Kahramanmaraş Depremi

    6 Şubat 2023 Pazartesi sabah 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Güneydoğu’da bulunan 10 ili etkileyen depremde binlerce bina yerle bir oldu. Aynı tarihte 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Depremden etkilenen iller Kahramanmaraş,…