Tüm Yazılar

Çeşitli konularda yazdığım tüm yazıları bu sayfada bulabilirsiniz.

Tüm Yazılar

  • Tefsir Şerh ve Tahlil

    Edebiyat iki kısımdır. Birinci kısım sanattır, ikinci kısım bilimdir. Sanat ve bilim birbirini tamamlar. Bilim kavramı, en azından sosyal bilimler için, 19. yüzyılda ortaya çıkıp gelişmiştir. Edebiyat da sosyal bilimler içerisindeki yerini bu dönemde elde etmiştir. Lakin daha evvel, bilim kavramı yokken, ilim kavramı vardı. Dolayısıyla edebiyatın şimdiki sanat-bilim ilişkisi, 19. yüzyıllara gelene değin edebiyat-ilim…

    Daha Fazla Oku

  • Sherlock Holmes

    Sherlock Holmes’ün yazarı Sir Arthur Conan Doyle, 1930 yılında ölene değin, gazetelerde tefrika halinde Sherlock Holmes’ü yayınlamıştır. Şimdi bir seri halinde elimin altında bulunan bu kitaplardan ilki olan ‘Kızıl Dosya’ yı bitirince, İnternet karşısına geçip, dizisinin ilk bölümünü izlemeye karar verdim. Amacım, çekilen dizinin kitaptan ne kadar kopuk olduğunu tespit etmekti. İşte izlenimlerim.. Dizi ‘Conan…

    Daha Fazla Oku

  • Dönüşüm

    Franz Kafka’nın meşhur hikayesi Dönüşüm, faklı olanın toplum tarafından dışlanmasını anlatmaktadır. Konusunun ilginç, dilinin güzel ve hikayenin kısa olması, kitabın bir çırpıda bitmesine neden oluyor. Bunun yanında Can Yayınları’ndan okuduğum bu hikayenin sonunda kitapla ilgili Kafka’nın kaleme aldığı mektuplar üzerinde biraz durmak zorunda kaldım. Mektuplar gayet samimi bir şekilde yazılmıştı. Fakat üzerlerinde durmamın sebebi bu…

    Daha Fazla Oku

  • Güldür Güldür

    Güldür Güldür’ü canım bir şeyler izlemek isteyince, İnternetten açıp izlerim. Şu aralar üstüne daha tanımıyorum. Çok Güzel Hareketler Bunlar 2’ye şöyle birkaç bakmıştım da, yok ilki kadar olmadı, olamaz da. Mizahi içerik üretme gayesinde olan yapımlar arasında şu an en ‘ciddi’ duranı bence Güldür Güldür. Birçok bölümünü izlemişimdir, ya bu bölümde boştu, kötüydü, hiç tat…

    Daha Fazla Oku

  • Yeni Medya

    Yeni medya, son zamanlarda popüler bir kavram olarak sık sık karşımıza çıkmaya başlamıştır. Fakat yine de ne anlama geldiği ile ilgili çoğu kişinin kafasında soru işaretleri bulunmaktadır. Bu yazımda, bu soru işaretlerini mümkün mertebe en aza indirmeye çalışacağım. Yeni medya dijital tabanlı, etkileşime izin veren, multimedya biçimselliğine sahip, hipermetinsel, eş zamanlı ve eş zamansız iletişime…

    Daha Fazla Oku

  • Osmanlı Türkçesi

    Osmanlı Türkçesi, birçok kimsenin sandığı gibi farklı bir dili değil, Türkçenin belirli bir dönemini ifade etmektedir. Türk dili, bilindiği üzere Orhun (Gök Türk) Türkçesi ile milattan sonra 700′ lerde tarih sahnesine çıkmış, sonrasında sırasıyla Uygur, Karahanlı, Çağatay, Harezm Türkçeleri ile tarihi seyrine devam etmiştir. 12. yüzyıldan itibaren de Batı’da Eski Anadolu Türkçesi gelişmeye başlamıştır. Eski…

    Daha Fazla Oku