Merhaba arkadaşlar,
Üniversite hayatınızın kritik noktasında yer alan öğrenci işleri, bu yazımızda yer buluyor. Üniversite hayatınızın her döneminde muhatabınız burası olur. Dolayısıyla öğrenci işlerinin görev ve yetkilerini iyi bilmek size kolaylıklar sağlayacaktır.
Öğrenci işleri, fakültenizin ilgili binasında bulunur. Genelde iki-üç memur çalışır. Görevleri öğrencinin üniversite ile ilgili hemen hemen tüm ilişkilerini düzenlemektir. Yani öğrenci ile üniversite arasında bir köprüdür.
Öğrenci işleri, her dönem başında kayıt işlemlerini yürütür. Dönem içerisinde not girişlerinin yayınlanması, ders seçme-ekleme işlemlerinin sürecinde hep rol oynar. Üniversitede olması gereken bilgilerinizi hep buradan düzenler, güncelleştirirsiniz. Ayrıca her hangi bir belge lazım olursa ilk gideceğiniz yer, öğrenci işleridir.
Öğrenci işlerindeki memur genelde sevecen, cana yakın ve anlayışlıdır. Bayanları hakkında aynı şeyi söyleyemem ama erkekler genelde böyledir. Tabi genelde hepsi devlet memuru nihayetinde. Ama siz absürt bir şey yapmadıkça iyi anlaşmanız kaçınılmaz.
Bu noktada size tavsiyem, memurun adını öğrenin. Ona genelde adıyla hitap edin; Ali abi, Mustafa abi, Ayşe abla gibi. Bu biraz samimilik yaratacaktır. Adını bildiğiniz için de bir sempati oluşturacaktır. Ayrıca güler yüzlü ve enerjik olmanız da faydanızadır. Zira gün boyu, daracık odada evrak işleri ile uğraşmak insanı yorar ve hoşgörüsü azalır. Siz pozitif bir enerji yayabilirseniz bu sizin işinize yarayacaktır.
Dönem içerisinde burs kontenjanları olur her fakültenin. Bu başvuruları da öğrenci işleri düzenler. Ayrıca öğrenci işleri yakınında bir pano mevcuttur. Burada da danışman-sınıf bilgisinden 100 de 10′ luk dilime giren ikinci öğretim öğrencilerinin tablosuna kadar her şeyi bulmanız mümkün.
Onaylı öğrenci belgesi, transkript, disiplin cezası yoktur belgesi gibi belgelere de ancak öğrenci işlerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca mezuniyet aşamasındaki prosedürü de öğrenci işleri ile aşıyorsunuz. Diplomanız dahi buradan veriliyor. Bu noktada öğrenci işleri ile iyi anlaşmak, en azından kavga etmemeye çalışmak hayati önem arz ediyor.
Öğrenci işleri genelde sabah 9 dan akşam 5 e kadar çalışır. Öğlen 12-1 arası moladadır. Bu saatler önemlidir. Zira acil bir evrak ancak bu saatler içinde elinize geçebilir. Nihayetinde bunlar da devlet memuru olduklarından mümkün mertebe işe geç gelip erken gitmeye çalışırlar. Bu yüzden açılış ve kapanış saatlerini siz 1er saat sabah-akşamdan kısın. Riske girmemiş olursunuz.
Bu arada şunu da belirmeliyim ki bu memurlar pek öyle araştırmacı ve okuyucu kişilikler değillerdir. Hele teknolojik gelişmeler ile alakalı sıfıra yakındır. Bu yüzden evrak işleyişinde kalın kafalıdırlar. Zor anlarlar bir şeyleri. Hatta yıllar yılı devam eden bir uygulamayı bir hatırlamayıp, yok öyle şey diyerek bir de dikleşirler sizinle. Sonradan ortaya çıkarsa da hiç bir şey olmamış gibi işlemi yapmaya devam ederler hatta süresinin son gününde geldiğiniz ve onu sıkıştırdığınız için de sizi uyarmaktan geri durmazlar. Kısacası pek kibar olmayan bu adamlara karşı dikkatli olunmalı ve huyuna gidilmeye çalışılmalıdır. Kendilerinin bir boktan farkı olmadıklarının hissettirilmemesi gerekir.
Bir yanıt yazın