Dil ve Kültür


Dil ve Kültür birbiri ile ilişkili iki kavramdır. Biri diğerini sürekli etkiler ve değiştirir; Dil, kültür içerisinde oluşur, gelişir ve değişir. Kültür ise dil ile kuşaktan kuşağa aktarılmak suretiyle ancak var olabilir. Bu bağlamda dil bir tarihsel ve toplumsal/kültürel yapı içerisinde tezahür eder. Bu süreçte en çok tesir altında kalan, dilin temel taşı olan, kelimelerdir.

Biz, kelimelerle düşünüyoruz; kelimelerin delâlet ettiği şey, manâyı verir. Manâ ise iletişimin temelidir, özüdür. Kültürün aktarım aracı ise iletişim / dildir. Dolayısıyla kültürü aktarırken kullanılan kelimelerin sağlam bir kültürel ve toplumsal temele haiz olması çok önemlidir.

İşte bu noktada, ( maalesef ) 80-90 yıl önce ortaya çıkan bir zihniyet, belli bir ideoloji çerçevesinde bu doğal yapıyı bozmaya başlamış ve bunda belli bir ölçüde başarılı da olmuştur.

Bu zihniyetin, tarihsel ve toplumsal yapı içerisinde anlam bularak zenginleşen kelimelerimizin karşısına, tabiri caizse, ne idüğü belirsiz kelimeler koymasını ne ile izah edeceğiz? Bu anlayışı nereye koyacağız? Binlerce yıllık bir kültürden gelen kelimelerimiz, bizim atalarımızın doğurup büyüttüğü çocuklarıdır; gelenek ve göreneklerimiz ile terbiye olmuş, yılların getirdiği acılarla olgunlaşıp İslam anlayışı ile kemâle ermiş ata yadigârlarımızdır.

Ata yadigârı olarak, bizlere bir kültürün içerisinde emanet edilmiş kelimelerimizin yerine masa başında, ( birkaç saatte ) birkaç kişinin ürettiği suni kelimeleri önermek/dayatmak, telafisi zaman ve güç alacak bir kültürel yıkıma neden olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Diğer Blog Yazıları

  • Kavgam ve Cimri

    Henüz bitirdiğim iki kitap… Adolf Hitler’in “Kavgam” ve Molieré’in “Cimri” kitapları. Kavgam’ı okurken adeta klasik bir Fransız, Rus ya da İngiliz romanı okuyor gibi oldum. Dili bana hiç yabancı gelmedi. Son bitirdiiğim klasik bir romana devam ediyor gibiydim. Çevirmenin de hakkı var. Kolay kolay beğenmem. Hitler, kitabında iktidar öncesi Nasyonal Sosyalist İşçi Partisini anlatıyor. Birinci…

  • Tek Yürek

    Asrın felaketi olarak nitelenen depremin yaraları sarılmaya başlanıyor. Devlet, depremin hemen ardından 100 milyar TL’lik bir ödeneği bölgeye aktarmıştı. AFAD, Kızılay başta olmak üzere birçok kuruma yardımlar gönderilmeye devam ediyor. Yurt dışından gelen önemli yardımlar var. Her kuruşun şu an büyük önemi var. Böyle bir durumda, dün akşam 20.00’da başlayan, 200 televizyon kanalında, 622 radyoda…

  • Kahramanmaraş Depremi

    6 Şubat 2023 Pazartesi sabah 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Güneydoğu’da bulunan 10 ili etkileyen depremde binlerce bina yerle bir oldu. Aynı tarihte 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Depremden etkilenen iller Kahramanmaraş,…