Sherlock Holmes


Sherlock Holmes’ün yazarı Sir Arthur Conan Doyle, 1930 yılında ölene değin, gazetelerde tefrika halinde Sherlock Holmes’ü yayınlamıştır. Şimdi bir seri halinde elimin altında bulunan bu kitaplardan ilki olan ‘Kızıl Dosya’ yı bitirince, İnternet karşısına geçip, dizisinin ilk bölümünü izlemeye karar verdim. Amacım, çekilen dizinin kitaptan ne kadar kopuk olduğunu tespit etmekti. İşte izlenimlerim..

Dizi ‘Conan Doyle’nin eserinden adapte edilmiştir fakat şu kişi yazmıştır’ gibi bir ibare ile başlıyor. Bunu yaparak herhalde benim yazacağım türden yazıları boşa çıkarmak istemişler. Olsun varsın, ben yine de yazacağım.

Birinci tespit: Dizi kitapta olduğu gibi 1800’lerin sonunda geçmiyor; 2000’lerde geçiyor.

İkincisi tespit: Holmes, kitapta gayet saygılı, kibar ve mütevazi iken dizide gayet ukala, saygısız ve kibirli gösteriliyor.

Üçüncü tespit: Kitapta Holmes diğer dedektifler tarafından kıskanılarak bazen küçümsenmeye çalışılsa da büyük saygı görüyor. Dizide ise bu saygı yeterince vurgulanmamakla kalmıyor, bir polis memuru tarafından dahi aşağılanıyor.

Dördüncü tespit: Kitapta, katilin bıraktığı ‘rache’ yazısı diğer dedektifler tarafından ‘Rachel’, Holmes tarafından ise Almancadaki anlamıyla (intikam) kabul edilirken, dizide tam tersidir. Bu noktada kendimi tutamayarak gülmüştüm. İlk defa burada dizinin kitapla kapıştığı hissine vardım.

Beşinci tespit: Kitapta, Sherlock Holmes, Dr. Watson’a kendisine Holmes diye hitap etmesini ister ve bundan sonra hep Holmes olarak geçer. Tahmin edeceğiniz gibi dizide tam tersi olarak Sherlock diye hitap etmesini ister ve bundan sonra hep Sherlock olarak devam eder.

Altıncı tespit: Olay sırası aynı şekilde gitmemektedir. Fakat Holmes’ün marifetlerini göstereceği sıralama küçük değişikliklerle aynı sırayı takip etmektedir. Mesela Dr. Watson’un Holmes ile tanışması sırası kitapla hemen hemen aynıyken, Watson’un alkolik bir abisi olduğunu kitapta saat ile bulurken, dizide bunun yerini cep telefonu almıştır.

Yedinci tespit: Dr. Watson dizinin ilk bölümünde çokça ezik gösterilmiş, halbuki kitapta güçlü bir karakter olarak yansıtılmaktadır.

Sekizinci tespit: Dr Watson Holmes ile olan anılarını yazması sonucu kitap oluşur. Dizide ise Dr. Watson psikolojik bir tedavi süreci içerisinde blog yazar.

Nitekim bu kadar tespiti yapınca diziden soğudum. Tüm bunları yazarın emeğine ve zekasına saygısızlık telakki ederek, diziyi bir daha izlememek üzere kapattım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Diğer Blog Yazıları

  • Kavgam ve Cimri

    Henüz bitirdiğim iki kitap… Adolf Hitler’in “Kavgam” ve Molieré’in “Cimri” kitapları. Kavgam’ı okurken adeta klasik bir Fransız, Rus ya da İngiliz romanı okuyor gibi oldum. Dili bana hiç yabancı gelmedi. Son bitirdiiğim klasik bir romana devam ediyor gibiydim. Çevirmenin de hakkı var. Kolay kolay beğenmem. Hitler, kitabında iktidar öncesi Nasyonal Sosyalist İşçi Partisini anlatıyor. Birinci…

  • Tek Yürek

    Asrın felaketi olarak nitelenen depremin yaraları sarılmaya başlanıyor. Devlet, depremin hemen ardından 100 milyar TL’lik bir ödeneği bölgeye aktarmıştı. AFAD, Kızılay başta olmak üzere birçok kuruma yardımlar gönderilmeye devam ediyor. Yurt dışından gelen önemli yardımlar var. Her kuruşun şu an büyük önemi var. Böyle bir durumda, dün akşam 20.00’da başlayan, 200 televizyon kanalında, 622 radyoda…

  • Kahramanmaraş Depremi

    6 Şubat 2023 Pazartesi sabah 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Güneydoğu’da bulunan 10 ili etkileyen depremde binlerce bina yerle bir oldu. Aynı tarihte 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Depremden etkilenen iller Kahramanmaraş,…