Yeni medya, son zamanlarda popüler bir kavram olarak sık sık karşımıza çıkmaya başlamıştır. Fakat yine de ne anlama geldiği ile ilgili çoğu kişinin kafasında soru işaretleri bulunmaktadır. Bu yazımda, bu soru işaretlerini mümkün mertebe en aza indirmeye çalışacağım.
Yeni medya dijital tabanlı, etkileşime izin veren, multimedya biçimselliğine sahip, hipermetinsel, eş zamanlı ve eş zamansız iletişime imkan tanıyan yeni bir iletişim ortamını ifade etmektedir. Başka bir ifadeyle bilgisayar ve İnternet teknolojisinin bizlere sunduğu bu yeni iletişim ortamına ‘yeni medya’ denilmektedir. Yeni medya kavramının temellendiği kavramlar arasında sayısallaşma (dijitalleşme), etkileşim, multimedya biçimselliği, hiper metinsellik, kitlesizleştirme, eş zamanlılık-zamansızlık özellikleri yer almaktadır.
Her gün bilgisayar ve telefonlarımız vasıtasıyla saatlerce vakit geçirdiğimiz İnternet, bu özellikleri bizlere sunmaktadır. Sayısallaşma, bilgisayarın 1 ve 0′ lardan oluşan doğasını ifade etmektedir. Bu sayede multimedya dediğimiz çoklu ortam gerçekleşebilmiştir. Çoklu ortam ses, görüntü, hareketli görüntü, metin gibi çeşitli türlerin aynı anda bir yerde olabilmesidir. Etkileşim, İnternet kullanıcılarının birbirleriyle İnternet ortamında dijital temas kurabilmesidir. Eş zamanlılık-zamansızlık ise bu etkileşimin gerçek zamanlı (anlık) ya da istenilen zamanda kurulabilmesini ima etmektedir. Hiper metinsellik kavramı, metinler üzeri anlamına gelmekte ve linkler vasıtasıyla metinler arasında seyahat edebilmemizi sağlayan teknolojiyi işaret etmektedir. Ayrıca hiper metinsellik kavramı, bir metnin salt tek başına bir anlam oluşturamayacağını, bu anlamın link verilen diğer metinlerle ancak oluşturulabileceğini ifade etmektedir. Kitlesizleştirme ise, yeni medyanın bireyselliğe yaptığı bir vurgudur. Yeni medya ortamında hem tek tek bireylere hem de kitleye hitap edilebilmektedir.
İnternet ortamında yoğunlukla kullandığımız sosyal paylaşım siteleri, yeni medyanın özelliklerini en iyi şekilde sunmaktadır. İnstagram, Twitter, Youtube gibi sosyal medya platformlarında diğer kullanıcıların paylaştıkları içeriklere ulaşıyor, bu içerikleri beğenerek, yorum yaparak ve paylaşarak etkileşim kuruyor, arkadaşlarımızla anlık veya zamana yayarak mesajlaşıyor, linkleri kullanarak başka metinlere erişim sağlıyoruz. Sanal dünyada tüm bu davranışlarımız, yeni medya sayesindedir.
Yeni medya çift yönlü bir iletişim ortamı sunmaktadır. Geleneksel medya olarak nitelendirilen televizyon, radyo, gazete ve sinema gibi kitle iletişim araçları ise yukarıdan aşağıya tek yönlü bir iletişime izin verir. Ayrıca geleneksel medya ile sesimizi duyurmak hem büyük maliyetler gerektirir hem de zamanımızı alır. Yeni medya sayesinde ise bedava denilebilecek bir maliyet ve çok hızlı bir şekilde milyonlarca kişiye sesimizi duyurabiliriz.
Özetle, yeni medya bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkmış, diğer insanlarla gerçek zamanlı etkileşim kurabildiğimiz, çeşitli içeriklere aynı ortamda ulaşabildiğimiz yeni bir iletişim ortamını ifade etmektedir. Geleneksel medya olarak nitelendiren televizyon, radyo, gazete ve sinema tek yönlü, yukarıdan aşağıya yayın yapan, içerisinde yeni medyanın sahip olduğu etkileşimlilik, çift yönlülük, eş zamanlılık gibi özellikleri barındırmayan kitle iletişim araçlarıdır. Yeni medya ortamında ise sosyal medya platformları, bloglar, haber siteleri, çevrimiçi oyunlar, topluluk grupları gibi etkileşime izin veren çift yönlü ortamlar yer almaktadır.
Bir yanıt yazın